varning för jullov

En alldeles för ouppdaterad blogg. Jag vet, jag vet. Men för det första så kan jag inte längre använda mig av det svenska tangentbordet då det franska är annnorlunda. Dessutom har jag ytterligare fyra dagar på mig att träffa hela mitt kontaktnät jag har format under 19 års uppväxt innan jag reser tillbaka till franska rivieran, vilket gör min spenderbara tid på blogg.se aningen begränsad.

Jag återkommer.

Underbara Älskade Fosterland

Nu är jag hemma i Svea rike. Allt som jag har skrytit om för fransmän i tre månader uppenbarar sig för mina ögon. Sverige är fantastiskt. Ett tjockt lager rimfrost glittrar ikapp i solljuset och andedräkten ångas ut som ett moln när man lämnar det trygga hemmet som i Sverige är välisolerat och skofritt. Det finns träd och buskar som inte är artificiella och man kan promenera på gatorna utan varken tiggare, hundbajs eller soptunnelukter. Jag är kär i detta land. Vi har minusgrader och världens vackraste flickor (oturligt nog är dock de franska pojkarna snyggare än de svenska enligt min åsikt).

Jag är en stolt svensk. Som min fransyska till kombo sakteliga har lärt sig att säga - alla bra saker kommer från Sverige.

Vi har IKEA, H&M och Eagle Eye Cherry. Dessutom skulle ni bara veta vad det spelas Robyn - Every Heartbeat på den franska radion. Var och varannan minut måste jag harkla mig och indikera att musiken är svensk. Å andra sidan har vi även Günther som också är vida känd men mindre populär.

När jag blir för gammal för La Villa Rouge ska jag bosätta mig i detta drömmarnas land.

VInterland

resfeber

Jag ska lamna lagenheten om 25 minuter och ar redan klar. Jag ska aka hem till Sverige pa jullov. Det ska bli helt fantastiskt. Nu har jag daremot resfeber. 25 minuter till avfard och vaskorna star redan  fardigpackade i hallen. Detta ar inte likt mig. Det maste ju vara nagot som jag glommer?

Hur som helst ska jag aka tag till Marseille. Darefter ska jag tillbringa natten ensam pa Marseilles flygplats. Lagom trevligt. Mitt flyg gar om tolv timmar, vilket totalt ger mig en resa pa omkring 16 timmar och ja har redan dreglat soppa pa min troja. Attan.

Igar va jag pa gayklubben La Villa Rouge (vilket jag formodligen borde dopa min blogg till) och sag tva man ha sex med varandra pa bardisken.

inga ytterligare kommentarer.

Att ragga: Fyra gyllene regler

1. I Frankrike nar man ska ut och ta en drink, fika tillsammans, luncha eller liknande sager man att man ska ta ett glas. Detta ar ett forslag man far avvisa relativt ofta som tjej. I princip finns det lika mycket hundbajs pa gatorna som det finns raggare (se inlagget Ta i trä för Guds skull...). Igar nar jag var ute och promenerade gick jag forbi en man pa gatan som borjade prata med mig. Ignorerande fortsatte jag att ga, snarare med en konversation med mp3-spelaren an med snubben. Vill du ta ett litet glas nagon dag, froken? Jag hade i princip sprungit forbi honom, totalt inne i mitt, sa att han far ropa fragan efter mig. Det var nog darfor han uttryckte sig som han gjorde. Han insag att han inte skulle fa ga ut med mig for att dricka ett glas, men om det bara var ett litet glas, sa kanske. Ack sa fel han hade.

2. Pa utestallet som jag var pa i onsdags kommer det fram en annan kille som tydligen sett mig forr. Kommer du ihag mig? Han berattar darefter hela min livshistoria (eller atminstone att jag var utlandsk, att jag hade en blond kompis och att jag var pa Fizz en gang). Nagot som han egentligen hade kunnat gissa sig till, men som Lotta faller for. Vi kanske hade en flortande historia pa Fizz den dar gangen. Tusan. Jag har alldeles for manga flortande historier. Han fick dansa lite med mig atminstone.

3. En gang nar jag var pa dejt med en kille (en helt vanlig frasch sadan) hade han pa sig mjukisbyxor. Lite vagat for en forsta dejt enligt mig. Mjukisbyxor ar perfekt for den tredje... tidigast... Det ar inte hela varlden dock. Mjukisbyxor kan jag acceptera. Det jag inte kan acceptera ar om detta par mjukisbyxor ar desamma som killen har malat lagenheten i och darfor har malarfargsflackar. Det blev inga fler dejter.

4. Pa tal om avslappnat. Kommentarer fran snubben pa bilderna. Jag tycker om blommor... Tycker du om blommor... Finns det blommor i Sverige... Du vet... Det ar bra att se manniskor...Ungefar lika bra som att röka exotiska vaxter kan man fraga sig.
image64

image63

image62

Ta i trä för Guds skull...

Alla har vi tur i nagonting. Vissa har tur i karlek, andra har tur i spel. Jag har inte tur i nagot av detta, men jag hittar min lycka pa andra hall.

Jag har alltid en valdig tur nar det galler hundbajs. Detta ar nagot som Frankrikes gator ar fyllda av, till foljd av att det franska folket varken kanner till ordet koppel eller hundbajspase. Man maste lagga stor uppmarksamhet at var man satter fotterna redan fran det forsta fotsteget utanfor lagenhetsporten. Jag verkar dock ha en speciell kansla for att undvika hundbajs. Antingen for att jag tittar alldeles mycket pa mina fotter nar jag traskar, eller sa ar det ett livsfenomen dar jag faktiskt har tur. Aven om jag inte konstant ser ner at asfalten lyckas jag altid slanga ett oga nedat precis innan jag trampar i klaveret.

Igar var ett perfekt exempel. Jag gick raskt i min egen varld med mp3-spelaren pa hog niva nar jag plotsligt ser mot mina fotter och inser att jag trampat ratt ner i en hundbajsfylld kvadratmeter. Trots detta missode har min fot lyckats traffa den enda formationen av skostorlek 38 dar det inte finns bajs. Fantastiskt. Aven under min sko ar det perfekt bajsfritt.

image57

Hundbajspasestation som finns har och var i Frankrike. Observera bruksanvisningen som ar ytterst nodvandig for de stackars fransmannen.

1. Stoppa handen i pasen
2. Plocka upp avfallet
3. Vand ut och in pa pasen
4. Kasta pasen
- Verkligen?

examen. som taget ur en film

Idag hade vi var examen. Den var i tva delar. En del dar vi skulle visa en koreografi fran danslektionerna, en del dar vi skulle ha gjort en egen koreografi. I koreografin som vi lart oss var vi tva och tva och i den andra var vi ensamma famfor en jury bestaende av tio personer.

Hemska jury. Hemska examen.

I danssalen bredvid varmde vi upp samt ovade infor de olika momenten. Var och en fick mojlighet att gora ett genomdrag av sin egna koreografi, nar alla andra sag pa. Jag var sa fruktansvrt nervos. Alla tanker exakt samma sak och alla ser exakt samma saker.

Han stracker inte pa sin fot tillrackligt.
Hon tar inte ut sina rorelser.
Det dar skulle jag ocksa kunna gora.
Jag tycker inte om musiken.
Undrar om jag ar lika bra som henne?

Samt denna hemska tystnad som intrader efter att man visat sitt nummer. Man gar andfadd och hamtar sin CD. Det ar alldeles tyst.

Hur som helst. Nu ar det over. Det gick relativt okej. Mitt solo gjorde jag till (hall i er)
KENT - Utan dina andetag.


midnattspromenader

Jag berattade for min van Sara om kommunisten som jag dejtade for inte sa langesen. Hon holl med mig om att det inte fungerade. Du, kan ju inte vara med nagon som har fel om nagot sa viktigt, svarade hon.

Jag har dock tankt efter. Jag har aldrig fastnat for nagon som har samma politiska asikter som jag. Hur jag an forsoker slutar jag alltid med en eller annan av dessa sossar, kommunister eller vanstersnubbar. Jag verkar ha fatt det har med magnetism om bakfoten. Det ar plus och minus som attraherar, inte hoger och vanster. Alternativt ar detta min bestraffning som jag kommer att fa leva med, tills den dagen da jag lar mig skillnaden mellan hoger och vanster da det handlar om orientation.

Kan det vara sa att hogerkillar inte ar tillrackligt farligt rock and roll for min del? Var ar de farliga hogerkillarna (utan att behova besoka Sverigedemokraternas partistamma)? Nej, nu ska jag sluta prata strunt och erkanna.

Jag var pa midnattspromenad igar.

Hemma i soffan for att jag var for sjuk for La Villa Rouge sa horde killen fran
optimala pojkvanner upp. Han som bor granne med mig, pluggar medicin och rostar Sarcozy. Han aker snowboard och hanger garna i Alperna aven om han inte har en fjallstuga. Perfekt. Varfor inte? tankte jag, packade fickan med mitt alarm och gck pa promenad. Det var supertrevligt och franska spraket gick stralande. Daremot pratade min optimala pojkvan ett helt annat kroppssprak an jag. Blaa! Det varsta av allt var att han forsokte kyssa mig nar vi sa hejda. Blaa! Det ar da jag ar glad att vi ar i Frankrike och jag snabbt kan forvandla detta till en puss pa kinden. Till foljd av denna snabba manover slickade han mig pa kinden. Blaaaa!

Det ska banne mig vara fjallstuga med bastu, badbalja och oppen brasa om det ska vara vart det.

image53

image54image55image56

mannen med det lustiga haret

Det finns en man i Montpellier med ett valdigt speciellt har. Narmare bestamt Frankrikes mest enorma afrokrull. Snubben hade rakat av sig en del av krullet, sa kvar finns ett svampformat superkrull som om man skulle haft ett harband omkring det. For ovrigt ser han relativt bra ut. Han ar valformad, har bra klader och bra vanner (eller, nej det har jag ingen aning om. Det finns vissa manniskor som bara snor at sig all uppmarksamhet, sa jag har inte ens lagt marke till hans vanner).

Den har killen sag jag i princip varje dag senaste gangen jag var har och jag ser honom ungefar var gang jag ar pa stan aven nu.

Hur som helst har superkrullet borjat visa sig pa min dansskola den senaste tiden. Mysterium tankte jag och funderade och funderade. I torsdags blev min fraga besvarad.

Vi antrade danssalen dar var danslararinna presenterade Admin som vi skulle varma upp till. Han var alltsa musiker. Och vilken uppvarmning. Han sjong, spelade trummor, spelade flojt och en mangd andra olika instrument samtidigt som vi dansade. Han ar helt underbar... Jag kan knappt vanta till efter jul.

Observera att mannen med det lustiga haret inte har nagot att gora med mitt karleksliv! Trots att han ar underbar, sa handlar det endast om musiken som han spelar.

image51 Det ar inte killen i filmen som har skrivit brevet.

For att avsluta, sa har jag ett litet problem. Eller, det ar snarare en tjej i min klass som ar supertrevlig och supersot som har problemet. Hon gor, hejdlost grislatet mellan sina skrattattacker. Ett problem som jag och mina vanner skrattat at manga ganger men jag nu har att beakta. Borde jag beratta for henne hur osexigt, ogulligt och absolut avtandade hennes grymtningar ar, eller ska jag lata henne fortsatta som alla andra?

image52


den sista synden

Det finns sju dodssynder. Alla kanner vi till dem. Alla har vi sett filmen Seven. Jag tanker dock fortsatta forsoka vara en utbildande blogg (ibland atminstone... eller en gang i inlagget ett valdigt ofransk blogginlagg). Har kommer det.

Hogmod
Vallust
Girighet
Avund
Frosseri
Vrede
Lattja

Jag da, som filosoferar tillracklig mycket for att ha en blogg har dragit slutsatsen att det aven borde finnas livssynder. Av dessa tillampar jag ingen for jag har precis slutat med min sista livssynd.

Jag roker inte, jag dricker inte, jag snusar inte och jag knarkar inte. Vi antar att jag varken ater fett eller socker (for all del ater jag det, det ar lite svart att undvika, men inte speciellt mycket) och jag har till och med varit singel sedan jag kom till Frankrike (en munk skulle alska mig). Till raga pa allt  tog alltsa dessutom min kombo ifran mig den sista ohalsosamma vanan haromdagen - salt.

- Lotta, du konsummerar en enorm mangd salt, sa hon och konstaterade att den andra burken med salt var halvtom. Sjalvklart. Med varken cigaretter, fett, socker, eller cannabis blir livet ganska trakigt om man inte ens far salta maten. Ordentligt. Fast min kara Julia har ratt och jag som inte kan leva i mittemellanvarlden (jag ar i Frankrike. Lagom finns inte har) har avsagt mig saltet. Min sista livssynd.

Det var ett sorgligt farval. Men mitt hjarta kommer tacka mig.

image50

fransman... alla dessa fransman

Idag fungerade inte luftkondtioneringen i danssalen. Tisdagar ar en av mina tuffaste dagar och da jag idag aven hade stallt klockan och hyrt en danssal for att trana sjalv nagra timmar innan mina kurser hade jag komplex redan efter de tva forsta klasserna for att jag inte luktade nyduschad. Trots en raggardusch kande jag mig efter ytterligare sex timmar dansande rentav ofrasch.

I detta tillstand gick jag ut ur danssalen och moter en frammande man (27 ar gammal, frascha klader, ser relativt bra ut) pa gatan.

Han tilltalar mig till en borjan Ni och fragar om jag inte ar alltfor trott da jag kommit ut fran dansen. Tydligen har snubben spanat in mig da hans farbror ager en affar mittemot. Han fortsatter folja mig och prata med en ytterst faordig Lotta. Jag har mp3spelaren i ena orat och ar hungrig och skyndar mig hem. Framforallt har jag ingen lust att prata med honom.

Ar du blyg?

Jo for all del. Jag hade precis tackat nej till att ga ut med honom for sjunde gangen och han tror att jag ar blyg. Kanske vill jag inte prata med honom helt enkelt.

Ar jag inte tillrackligt snygg? Tycker du att jag ar ful?

Det handlar inte om det. Jag vill bara inte ga ut med en 27 arig snubbe som raggar upp mig pa gatan nar jag toksvettig gar ut fran danssalen. Over huvud taget ar jag valdigt trott pa att rattfardiga varfor jag inte vill ga ut med nagon.

Det ar Verkligen synd om du inte gar ut med mig, for att jag tycker att du ar jattevacker och har jattefina ogon. Med din svenska accent blir du bara annu mer intressant, sa det ar verkligen synd.

Ar det verkligen synd for mig? Det kanns inte som att jag tjanar nagot pa att ga ut med honom bara for att han tycker att jag ar snygg.

Ok tjejen. Men det gor ingenting. Ha en bra kvall.

Det gjorde ingenting alltsa? Vilken tur.

optimala pojkvanner

Ibland nar man ar ute och gar sa kan det komma vissa lukter. Det finns ett avlopp som finns i narheten, en soptunna eller bilavgaser. Det finns ett litet omrade har i Montpellier ganska nara dar jag bor som luktar avlopp, dar jag alltid far komplex nar jag gar forbi och jag moter nagon. Tank om han tror att det ar jag som luktar? Igar kom jag in i ett sadant illaluktande omrade precis nar jag motte en kille. Just vid ett sadant tillfalle da jag skulle haft komplex om jag var honom. Kan handa att jag overanalyserar, men oj vad synd jag tyckte om honom. Han trodde sakert att jag trodde att han luktade sa illa. Formodligen sa tankte han inte alls pa det.

Jag vet nu vad jag vill ha. Nu nar vi passerat forsta advent tanker jag skriva den ultimata onskelistan. Jag vill minnas att jag gjorde detsamma vid samma tidpunkt forra aret. Da jag har pojkvansbehov kommer amnet aven fortsattningsvis handla om pojkvanner som inte existerar.

Har kommer det.
1. Ja vill ha nagon som ar lite mer ekonomiskt mogen an vad jag ar. Nagon som har bil, lagenhet och som kan bjuda mig pa middag en gang. Samtidigt far han inte ha det sa bra stallt sa att jag kanner mig efter och sa att han kanns gammal.


2. Hoger.

3. Han ska vara fransman och prata franska med mig. Annars lonar det sig inte. Ja, en kombinerad spraklarare/pojkvan vore toppen.

3. Han ska vara kunglig pa att massera och han ska lata mig fa veta detta precis innan jag aker till Sverige, dar jag har tid att vara sjuk (jag blir alltid sjuk av att bli masserad - det blir alldeles for mycket blodcirkulation for mitt valbefinnande).

4. Han ska halla pa med en sport. En tuff och farlig sadan. Boxning, snowboard, skateboard, breakdance eller liknande.

5. Han maste leka lite med mig. Annars kommer jag aldrig att fastna.

6.Han ska vara valutbildad och skriva battre franska an jag (manga fransman kanner inte ens till den franska grammatiken. For all del, sa bra ar jag inte pa franska, men jag kan skriva).

7. Inga slemmiga kyssar.

8. Han ska bo pa gangavstand fran mig.

9. Han ska helst ha tillgang till en fjallstuga i Alperna som jag kan utnyttja nagon gang i vinter.

image49


ett valdigt ofranskt blogginlagg

En toppenhelg passerad. Traditionellt ofransk skulle den kunna kallas. I fredags var den en Luxemburgisk vaninna som fyllde ar. Kvallen spenderades saledes pa privatfest med en avslutande utgang pa den smutsiga Rockfabriken Rockstore. En mycket trevlig kvall dar Lotta lite flyktigt hittade en ny kandidat till pojkvan pa Rockstore.

Kort fakta om Luxemburg, som jag inte kande till. Luxemburg ar ett land som ar mindre an Cypern men storre an Malta. De ar valdigt rika, BNP per capita ligger omkring 80 000 dollar till skillnad fran Sverige dar samma siffra inte ar mer an 30 000 dollar. Trots en befolkning pa knappt en halv miljon, sa har de ett eget sprak som heter Luxemburgiska.

Hej snygging = Moien scheinheet

image47Luxemburgs flagga


Igar drack jag Glögg! Helt fantastiskt gott. Vi skulle ha lilljul à la Skandinav hos en finsk bekant till min svenske van Erik. Det var hela fyra skandinaver - av omkring 20 personer. Det var ruskigt trevligt dock. Jag alskar sadana anstandiga kvallar dar man ater tillsammans, dricker vin och gor folk supernojda genom att fraga vad de sysslar med. Vem vill inte prata om sig sjalv? Sanningen ar att det ofta dessutom ar ruskigt intressant. Igar traffade jag en som tillverkade konstgjord sno och en annan som salde bensinstationer. Otippat.

Jag har tankt (nu har det hant igen!). Manniskor ar fantastiska. Varje person som man moter pa gatan har en hel historia med erfarenheter, besvikelser, passioner, forhoppningar och forvantningar. Alla bar vi pa nagot, vare sig det ar stort eller litet. Nagon har gjort en resa runt jorden. Nagon har gett upp allt for sin livs karlek. Nagon har flyttat fran sin familj for att folja sina drommar. Nagon hade ingenting for nagra ar sedan.

Hej hopp vad seriost. Hur som helst. For var Skandinaviska afton kopte Erik och jag sill pa IKEA. Jag blir alltid lika lycklig nar jag kommer dit.

image48