alla gillar män i uniform

Jag fick en snilleblixt rörande skolvärlden igår kväll efter ytterligare en runda i Uppsalas badhus. Dagens högstadium är i allmänhet stökiga och respekt inför lärarna (jag är en konservativ människa som tycker att lärare ska visas en del respekt) är ingen självklarhet. Min fundering gäller huruvida elevernas klädsel kan ha ett samband med kaoset i skolan.

Jag tänker tillbaka på min högstadietid och minns att ett gäng sjuor sprang omkring i pyjamaskläder, som på min högstadieskola var en trend. Numera är det byxor i knävecken som gäller. Åtminstone bland hiphopkillarna. Om jag ska vara fördomsfull så skulle jag vilja påstå att är just bland dessa det mesta stöket utövas. Killar och ibland tjejer som är osäkra på sin identitet och som försöker passa in i olika grupperingar - bland annat med hjälp av sin klädsel.

Jag ser framför mig Ronny, 14, som bär sina gigantiska byxor och sin gigantiska tröja, med blingblings på alla sätt som går i ett desperat försök att se ut som Eminem, eller vem som numera kan vara en förebild, Ronny har inget emot att visa stjärten för hela världen - oavsett om vi vill se den eller inte. När han vill vara mystiskt anonym fäller han upp luvan från sin stora tröja, alternativt i kompination med diverse huvudbonad. Jag vill spräcka hål på Ronny!

Jag vill införa skoluniform på skolelever till och med högstadiet. Jag tror att skolmiljön på så sätt skulle kunna bli betydligt trevligare för alla. Därefter får Ronny blotta ändan hur mycket han vill på fritiden, men i skolan ska man vara hel och ren, Tidigare har jag enbart sett på skoluniform som ett sätt att motverka mobbing, vilket också är ett bra argument, dock inte det enda. Jag är rädd att mina argument mot skoluniform inte längre väger upp argumenten för.

Jag tror att om man inte blir intresserad av skolan genom att vara i den, så kanske man blir det genom att ha skolan på sig. Jag tror på att få eleverna att gå in i en roll när de befinner sig i skolans lokaler och detta kan främja eleverna till att prestera bättre.


Gör skolan prydlig igen!


om fiskar

Ikväll har jag simmat. Efter en dag där allting känns på sned har jag simmat bort alla mina hämningar under en åttio längders lång simtur. Det var en helt fantastisk terapi och jag är vansinnigt stolt över mig själv. Helt plötsligt känns livet så mycket bättre.

Jag är fast i ett dåligt förhållande som inte ens existerar. Jag känner mig som en döende fisk som gör sina sista ryck på golvet för att faktiskt förverkliga förhållandet som verkade så bra. Sanningen är dock snarare att mina drömmars perfekta förhållande i själva verket är en platonisk fantasi. Sanningen är förmodligen också den att jag inte gör mina sista ryck, utan att jag redan är död och det är bara en död varelses spasmer som rycker i mina kalla lemmar.


Kram!

Igår när jag var på väg in mot stan så passerade jag en mor med sin bebis i vagn. Hon stoppade om sin son eller dotter så sött varpå jag i min tur börjar fundera. Jag hann till och med utveckla en teori, som dock förmodligen är fel.

Jag som för tillfället är relativt kramsjuk skulle tycka att det var fantastiskt mysigt men en liten rosa bebis att krama på, fast å andra sidan kanske en pojkvän vore lämpligare. Kan samma fenomen uppträda hos separerade föräldrar? Min teori lyder att separerade föräldrar kramar sina barn mer än vad gifta föräldrar gör i brist på sin partner. Detta skulle kunna leda till att skilsmässobarn blir mer kramiga än kärnfamiljsbarn då de växt upp med fler kramar.

Jag är dock relativt skeptisk till den här teorin. Skilsmässobarn har (?) enligt många undersökningar fler sociala problem än barn från kärnfamiljer. Det hindrar ju i och för sig inte att de skulle vara mer kramiga. Det finns väl inget vetenskapligt bevis för att man blir en bättre människa för att man tycker om att kramas?

Teorin i fråga har en annan tveksam aspekt. Att kramas är (enligt min mening) något beroendeframkallande. Ju mer man utövar denna gosiga aktivitet - desto mer vill man ha. Bristen på partner kanske då snarare leder till kram-avhållsamhet än kramighet. Då skulle alltså skilsmässobarn få färre kramar än kärnfamiljsbarn.

Korrekt teori eller inte - önskar jag kramar till folket.


om jag ringer 112 - kan han tänkas komma då?

Nu är jag tillbaka i Uppsala sedan några dagar. Det känns underbart att vara hemma, och överhuvudtaget veta var jag hör hemma. Jag har min lilla trivsamma lägenhet vid Svartbäcken och här har jag det bra. Lättjan verkar dessvärre ha slagit rot över mig efter vistelsen hos min mor alternativt min far i Värmland. Jag har glömt konsten att laga mat, eller åtminstone tappat bort källan till inspiration och energi. Till kvällsmat åt jag naturgodis och några skivor kall falukorv. Jag är tillbaka till det ljuva studentlivet. Innan lovet var jag hushållsam och rullade köttbullar och bakade lussebullar, men nu är det halvfabrikat som ligger varmast om hjärtat.

Annars har jag blivit kär två gånger den här veckan. Den andra gången var det Che Guevaras skådespelare i Dagbok från en motorcykel som fick värma mig i soffan. Den första gången var det Antonio Banderas i form av Zorro.

Zorro kan vara den ultimata hjälten. Han är farligt snygg och ruskigt mystisk med sin mask och sin svarta mantel. Att jag som liten var en typisk hästtjej och beundrar dessa fyrbenta varelser försämrar inte min fascination av Zorro. Han är som skapad för att få små flickor att falla handlöst med sin vackra svarta häst. Dessutom är han en sådan förebild för sin son. Sonen är i själva verket besviken för att fadern verkar feg och inte står upp för sig själv, men om han bara visste. Och som han älskar sin fru och slåss för henne.

Den maskerade hjälten, med sina kolsvarta farliga ögon, med sitt kolsvarta hår som glider ner framför ögonen och sättet han kysser Catherine Zeta-Jones...


en sagolik nyårsafton

Över nyårskvällen känner jag mig... helt tillfredsställd. Det blev inget rejv i Moskva, inte heller någon snowboardåkning, men det blev en fantastiskt trevlig kväll.

Jag var på middag med min storebror och vänner. Han och hans vänner sjunger tillsammans i kör vilket gjorde nyårseffekten till något utöver det vanliga. Snapsvisorna gick sjustämmigt och när vi avfyrade raketerna sjöngs det ljuvligt. Jag kände mig som inklippt i Kalle Anka-sketchen där Kalle och Långben sjunger för Musse Pigg.



Kvällen bjöd på en mycket märklig deja vu-upplevelse från i våras när jag var i Belgien och hälsade på min storasyster.

Det handlar om en situation när jag är på fest med mitt äldre syskon och har fantastiskt roligt. Jag är som satt på piedestal och känner mig både uppskattad och uppvaktad. Då jag har min beskyddare i närheten känner jag mig helt säker från de vargar som gärna skulle ta en tugga. Men beskyddaren avlägsnar sig och är inte längre den stora starka som går med fladdrande eldar för att hålla vargarna borta. Vargarna höll sig borta, men utan beskyddare vet inte Rödluvan vad som vargarna kunde lura henne till.

Till slut blir det Rödluvan som tar hand om beskyddaren och hand i hand gick vi hem.